Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ziyaretimizi Gerçekleştirdik
Resmi ziyaretler, kurum-işletme ziyaretleri ve manevi mekân ziyaretlerine yer verdiğimiz 3 günlük gezimiz çok verimli ve dolu dolu geçti.
İftar vesilesi ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre ve Türkiye Cumhuriyeti KKTC Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ile bir araya geldik.
Devlet büyüklerimizle iftar öncesinde yaptığımız toplantıda, HAYSİAD
çalışmalarından bahsettik ve maddi çalışmaların yanında özellikle İslam Ticaret Ahlakıyla ahlaklanmış tüccarlar yetiştirme gayesiyle faaliyetler yaptığımızın altını çizdik.
Programın akabinde KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre HAYSİAD Heyetine iki ülke bayrağını içeren rozet takdim etti.
Gezimizin ilk kurum ziyaretini MUSİAD Kıbrıs Şubesi’ne yaptık.
MUSİAD Kıbrıs Başkanı ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Vekili Ramazan Gündoğdu ile MUSİAD Başkan Yardımcısı Orhan Güçlü’nün ev sahipliğinde MUSİAD KKTC Şubesi’nde bir araya geldik. Yaptığımız görüşmede KKTC iş
potansiyeli ve yatırım alanları gibi konularda istişarelerde bulunduk.
Bir sonraki ziyaret rotamız KKTC’de önde gelen STK’lardan olan Özgür İş İnsanları Derneği oldu. Dernek Başkanı Mevlüt Avcı ve YK üyesi Onur
Aksaç’ın ev sahipliğinde KKTC özelinde yatırım koşulları, pazar potansiyeli gibi konularda fikir alışverişi yaptık. Toplantıda başkan Avcı yatırımcının karşılaşabileceği bürokratik süreçler hakkında da bilgi verdi.
Programımızdaki bir sonraki görüşmemiz DEİK Dünya Türk İş Konseyi Avrupa Bölge Komitesi Üyesi Mahmut Keleş ile oldu. Aynı zamanda Yeminli Mali Müşavir olan Keleş “KKTC’de Ticaret” başlığı altında bir dizi bilgi verdi. “Burada ticaret yapıp başarılı olmak isteyen yatırımcıların muhakkak kanun ve kuralları tam bilmesi gerekir, aksi takdirde yapılan ticaret olumsuz sonuçlar doğurabilir.” dedi. İş gücü potansiyelinin de çok düşük olduğuna dikkat çeken Keleş, “KKTC’de kazanç yüksek fakat risk çok, yumurtalarınızı ayrı sepete koymalısınız. Alternatifi olmayan işler ya da ustalığınız-hizmet kalitenizle öne çıkacağınız işler yapmalısınız.” dedi. Ayrıca ortalama 13 ayda bir hükümet değişikliği olduğunun da altını çizen Keleş, gelecek olanlara yavaş hareket etme
tavsiyesinde bulundu.
Sonraki ziyaretimizde Kıbrıs Türk Ticaret Odası Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri Sektör Başkanı ve Armar Grup YK Başkan Yardımcısı Zeynel Abidin
Arar ile bir araya geldik. Kıbrıs’a geliş hikayelerinden bahseden Arar, “Dürüst tüccar olmak ve işinin ehli olmak her yerde olduğu gibi burada da en çok kazandıran iki düstur. Bizim Türkiye’den Kıbrıs’a gelme hikayemizde buna
dayanıyor. İşimizin hakkını verdikçe buranın halkı bizi yeni sektörlerde yatırım yapmaya itti ve geldiğimiz noktada Kıbrıs’ın sayılı işletmelerinden biri haline geldik” dedi.
Arar Kıbrıs’ın kendi kendine yetemeyen bir ülke olduğunu, yatırım ve kazanç potansiyelinin yüksek olduğunu fakat yatırım yapmayı düşünen kişilerin öncelikle buraya gelip güzel bir fizibilite çalışması yapması gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs ziyaretimizin manevi ayağında öncelikli olarak Beşparmak Dağları’nı ve KKTC Bayrağını ziyaret ettikten sonra Çıkarma Plajı ve Çıkarma Gemisi’ni gezdik. Mihmandarımız Vahap Gültekin ve alan sorumlusu askerimizin anlatımları ile o günlere gittiğimiz ziyaretimizin ardından TSK Güçlendirme Vakfı KKTC Fahri Tanıtım Ofisi’ni ziyaret ettik.
Birçok sahabe kabri bulunan Kıbrıs’ta, Hz. Ömer Türbesi’ne ve Kırklar Türbesi’ne giderek dua ettik ve onların hikayelerini dinledik. Kabri Kıbrıs Rum
Kesimi’nde kalan Hala Sultan validemizi ziyaret edemesek de kadın haliyle, 86 yaşında Kıbrıs seferine katılmasının altındaki İ’lay-ı Kelimetullah aşkını gördük, iliklerimize kadar hissettik.
Kıbrıs’ta öğrencilik vesilesiyle bulunan ve Hayrat Vakfı himayesinde eğitim hayatlarına devam eden talebelerle iş hayatı üzerine sohbet ettik.
Ticaretin İslam’a, tebliğe anahtar edilmesi konusu ekseninde gerçekleşen görüşmemiz talebe kardeşlerimize yeni ufuklar açtı.
Kıbrıs programımız biriktirdiğimiz güzel anılarla nihayet buldu.