HAYSİAD DERGİSİ İLK SAYISI İLE YAYIN HAYATINA BAŞLADI
HAYSİAD olarak ticareti, ticaretin olması gereken kurallarını ele alırken, diğer taraftan da ticaretin merkezindeki insan yani tüccara odaklandıklarını belirten HAYSİAD Başkanı Hacı Özdemir, derginin başta üyeler olmak üzere herkese hayırlı olmasını diledi.
Ortaklık kültüründen faizsiz finansa, HAYSİAD faaliyetlerinden üye haberlerine, ailede huzurdan teknolojiye ve seyahate kadar birçok konunun yer aldığı HAYSİAD Dergisinde, alanında uzman isimlerin yazıları bulunuyor.
Ticaretin girmediği saha, kapsamadığı konu neredeyse yok gibidir. Her insan bir şekilde ticaretle uğraşır; üretir, alım-satım yapar, hizmet eder ve hakeza… Ticaret bu kadar hayatın içerisinde belirgin ise elbette ticaretin manasına bakmak, psikolojik, sosyolojik, tarihi, kültürel yapısını ve ileri projeksiyonunu anlamak önemli olacaktır. İnsan ve ilişkilerinin var olduğu ilk zamandan bugüne kadar hayatın şekillenmesinde ve ilerlemesinde bu denli ehemmiyetli olan ticaret, rızkın onda dokuzunu oluşturduğu gibi, kanuni ve ahlaki çerçevesine oturmazsa, toplumun rahat ve huzurunu bozan önemli bir amil olagelmiştir. İnsan ilişkilerinde olduğu gibi medeniyetlerin iletişiminde ve etkileşiminde de ticaret her zaman kıymetli olmuştur. İslamiyet gibi cihanı kuşatan bir dinin ve medeniyetin dünyaya taşınması, ağırlıklı olarak ticaret vesilesiyle olduğu tarihçe sabittir. Hatta Peygamber Efendimiz (sav), Medine’ye hicret ettiğinde ilk yaptığı icraatlardan birisi Medine Çarşısını kurmak olmuştur. Cami ve çarşı İslam’ın iki temel merkezi olarak hareket etmiştir. Fakat şunu gözden kaçırmamak gerekir. O da çarşı her ne kadar merkez olmuş ve ticaret esas olmuş ise de onların da merkezinde ahlakı düzgün tüccar vardır. Ticaretin olduğu yerde insan vardır. Çarşıda sadece mal satılmaz. Asıl etkileşim ahlaktadır. Ticareti elinde tutan kim ise ahlakını da etrafa taşıyan o olacaktır. Bundan bahisle biz de HAYSİAD olarak ticareti, ticaretin olması gereken kurallarını ele alırken, diğer taraftan da ticaretin merkezindeki insan yani tüccara odaklandık. İyiliğin ve güzelliğin yayılması için ticareti vesile gördük, görüyoruz. Bu manada;
•Ticaretin manasını, kutsiyetini ve ahlakını anlamak ve yaymak,
• Ticaretimizi büyütmek için gayret ve tevekkülle çalışmak,
• Devlet ve milletimize faydalı olmayı kendimize hedef koyduk.
Bir Ahi şeyhi olan Edebali’nin, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” diye özetlediği nasihatinden, koca bir cihan devleti doğmuştu. İnsana hayat veren başta ahlakıdır. Örnek tüccarlar olmak duasıyla.
HAYSİAD Başkanı
Hacı Özdemir